1. Frankolovo

logo hisice
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frankolovo je sorazmerno mlad kraj, saj se je tako začel imenovati šele leta 1955 z združitvijo dveh vasi, Loke in Stražice. Pred tem je bilo Frankolovo samo upravno središče, ki je obsegalo le cerkev in šolo. Ni znano, ali je ime dobilo po vranji peči ali župniku Franku. Frankolovo leži v ozki dolini ob stari cesti za Maribor, ki jo v severnem delu zapre tisoč metrov visoko hribovje. Skozi kraj teče potok Tesnica. Na rimsko zgodovino spominja star rimski kamniti most. Skozi kraj je že v času starega Rima peljala cestna povezava Emone, Celeie in Petovie, na kar nas opozarja še obstoječi rimski most, kasneje pa je tod mimo vodila tudi cesta Dunaj – Trst.

Po zapovedi Jožefa II. konec 18. stoletja je bila na Frankolovem ustanovljena župnija in zgrajena cerkev. Cerkev Sv. Jožefa je bila posvečena 1789. leta. Pravokotna ladja ima dva stranska prostora, nekoliko ožja od ladje, in prizidan prizmatičen zvonik. Stavba je velika in preprosta, jožefinskega videza. Prvotna oprava je bila iz opuščene samostanske cerkve v Žičah, sredi 19. stol. pa jo je zamenjala nova, večinoma Wrenkova oprema. Kipa Jožefa in Marije sta delo Jakoba Gschiela. Oltar je nazadnje obnavljal Franc Zamuda leta 1951.
Nad krajem so ruševine gradu Lindek, ki kažejo na to, da je tu življenje teklo že od nekdaj. V parku je graščina iz 16. stoletja, ki je spadala k lindeškemu gradu. Klemens Collina, prošt iz Strassburga na Koroškem, jo je v 17. stoletju prezidal v obliki zvezde. Graščina je menjala veliko lastnikov. Zdaj je prenovljena, v njej so stanovalci.
MetodPinter_Tonckova_potNad krajem je božjepotna cerkev Sv. Trojice na Gojki. Njeno notranjost krasijo freske znamenitega baročnega umetnika Jakoba Brolla. Božja pot pri Sveti Trojici na Gojki ni stara. Nastala je šele sredi preteklega stoletja. Načrti zanjo in notranja oprema so večinoma delo domačega podobarja Jožefa Vrenka. Njeni začetki pa segajo v hude čase, ko so po Slovenskem strašile Napoleonove vojske in podobne nadloge.
Več:
http://www.kam.si/romarske_cerkve/gojka.html
http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi821526/

Na sredi kraja vas bo kažipot usmeril v vasico Črešnjice, kamor vodi vijugasta cesta. Ob njej so vinogradi, domačini pogosto omenijo črešnjiško črnino. Toda preden boste prišli do tja, vas na desni strani ceste čaka zaselek Bezenškovo Bukovje z rojstno hišo stenografa Antona Bezenška.

Frankolovo je znano kot kraj bridkega spomina zaradi zločina okupatorja, ki je v drevoredu starih jablan leta 1945 obesil 100 talcev. Počivajo v dveh grobnicah.

Šola Frankolovo:
http://www.os-frankolovo.si/cms/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=43

DSC_0115 Uros_Deticek_frankolovo-tonckova_potUros_Deticek-splosno

Fotografije prispevala: Uroš Detiček in Metod Pinter

<= Opis 2. Graščina =>