7. Zidanica

logo hisiceMetod Pinter - Tončkova pot - 7. Zidanica

Metod Pinter - Tončkova pot - 7 zidanica

Zidanica Črešnjice, nekoč imenitna, polna življenja, z velikim vinogradom, sedaj komaj kljubuje zobu časa in čaka, da tudi zanjo posije sonce. Turistično društvo išče rešitev, vendar bo morala še počakati.
Zgodovinska dejstva učijo, da je bilo prav to društvo že od nekdaj eno najnaprednejših v kraju. Kmalu po nastanku 1955 je namreč upravljalo bazen na Toplici, dvorano nad Gostiščem Turist, Zidanico Črešnjice in postojanko na Fuksovi domačiji. Pojavljale so se tudi prve ideje, kako posneti kratke filme o znamenitostih Frankolovega in jih predvajati v Celjskem kinu pred predstavami.
Danes se trudijo vizionarski duh nadaljevati, predvsem pa domačinom in turistom čim lepše in čim bolje predstavljati lokalne turistične znamenitosti ter bogato tradicijo in kulturo.

Kulturo pa je včasih gojil Jurij Vodovnik, ki je bil dober poznavalec narave in zdravilnih zelišč ter ljudski živinozdravnik. Kot pevec, pesnik in pripovednik je bil zaželen na domačih slavjih (kolinah, godovanjih in ženitvah), pogrebih in pri bedenju ob mrliču; udeleževal se je cerkvenih slavij in bil romarski vodja. Zapustil je veliko opisov lastnega in ljudskega življenja na Pohorju, predvsem skozi svoje stanovske, zbadljive, prigodne, zabavne in razpoloženjske pesmi.

Jaz sem Vodovnik Jurij, pri Skomru sem doma,
v raztrgani kocuri, štir okence ima.
Zdaj pesmi komponiram, na svoje stare dni,
jih noč in dan študiram, nikol jih dosti ni.

 

Fotografije prispevala: Matjaž Založnik in Metod Pinter

<= 6. Znamenja 8. Vasi =>