9. Gozd

logo hisiceMetod Pinter - Tončkova pot - 9. gozd (3)

Metod Pinter - Tončkova pot - 9. Gozd

Številne živalske vrste v naših krajih pa so ogrožene! To žal pomeni, da jih je čedalje manj in da moramo vsi skupaj skrbeti za to, da ne bodo povsem izginile iz naših krajev. Izginjajo pa tudi jerebica, sova uharica, fazan, divji petelin in poljski zajec, pa tudi sokol selec je že pobral šila in kopita!

V srednjeevropskih bukovih gozdovih živi okoli 7.000 različnih živalskih vrst. Večina jih je majhnih in jih med vsakodnevnim sprehodom ne vidimo. Kadar pa ljudje nabirajo gobe, jih ponavadi prestrašijo samo srne. Lisičk se pa prav razveselijo, saj so to male rumene gobice, pa jurčke imajo ljudje tudi radi. Jurčki rastejo tako pod iglavci, kakor tudi pod listavci.

Pri nas sta najpogostejša iglavca smreka in bor, listavci pa hrast, bukev in gaber. Glede na to, da je bukev ena od najpogostejših drevesnih vrst, ni čudno, da se dve vasi imenujeta po njej. Bukev zraste do 40 m visoko in ima premer debla do enega metra. Ampak, najbolj razširjena v Sloveniji pa je smreka! Zraste do 60 m visoko.

Tam je pa potem težko nabirati smrekove vršičke, kot to počnejo nekateri ljudje. Ah, ljudje, česa vsega ti ne nabirajo v godzu! Od jagodičevja, zelišč za čaj, do lepih rožic, kot je teloh – tega je tukaj zares veliko.

Metod Pinter - Tončkova pot - 9. Gozd (2)Metod Pinter - Tončkova pot - 9. gozd (4)Fotografije prispevala: Matjaž Založnik in Metod Pinter

<= 8. Vasi 10. Danes =>